Kirjastotoimenjohtajan blogi: sinun näköisesi kirjasto – löydät kirjastostasi sitä, mitä sinne palautat

Nyt on otettu jälleen uusi askel kohti asiakkaiden näköistä kirjastoa. Aloitimme kirjastossamme kesäkuussa aineiston kellutuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että ne aineistot (kirjat, elokuvat, levyt…), jotka asiakas palauttaa johonkin tiettyyn kirjastoon, jäävät sinne seuraaviakin asiakkaita varten.

Ennen aineiston kellutusta kirjaston aineistot olivat toimipistekohtaisia. Jos asiakas palautti esimerkiksi pääkirjaston musiikkiosastolle kuuluvan CD-levyn johonkin lähikirjastoon, se lähti palautuksen jälkeen takaisin kohti pääkirjastoa. Nyt levy jää tähän lähikirjastoon odottelemaan seuraavaa asiakasta. Toki sen voi edelleen varata toiseenkin toimipisteeseen.

Tämä muutos tekee kirjastoista enemmän asiakkaiden näköisiä. Käytännössä te asiakkaat valitsette sen, mitä lainattavaa pääkirjastosta tai mistäkin lähikirjastoista jatkossa löytyy. Lähikirjastoonkin saattaa näin kertyä esimerkiksi kattava elokuvahylly tai musiikkihylly.

Aineiston kellutus säästää myös kuljetuskustannuksia, kun suurin kuljetettava aineiston osa on enää varaukset. Kun kuljetuskustannukset pienenevät, on mahdollista satsata aineistojen riittävyyteen.

Kellutuksessa ovat mukana kaikki Kuopion kaupunginkirjaston toimipisteet ostopalveluina tehtäviä kirjastopalveluja lukuun ottamatta (Kaavin ja Tuusniemen kirjastot, Koillis-Savon kirjastoauto ja Niuvan oikeuspsykiatrisen sairaalan kirjasto).

Mielenkiintoista tutustumisretkeä omaan kirjastoosi!

Päivi Savinainen
Kirjastotoimenjohtaja